Dunia Tingkatan 6 =)

assalamualaikum.
salam sejahtera
=)

memandangkan esok merupakan hari pertama bagi pelajar2 lepasan spm 2013 untuk menyambung pengajian ke pra universiti atau bahasa mudahnye,form 6..selamat menyambung pengajian ehh,,jangan rasa down bila masok ke dunia form 6..bes apa form 6..
adik2,akak dulu pun form 6..ok je..dah tamat pengajian pun..hehe,bajet macam dah lepas u..
biasa orang2 yg taknak masok form 6 ni sbb nye dorang tak nak pakai baju sekolah dah,,tapi rilek la untuk setahun setengah ja..sebenarnye mase tu sekejap je.tak lame pun,,betul, tak tipu..masa masok form ni lah korang bole jadi rapat dengan cikgu2,jadi best friend pun tak kesah..lepas tu dalam sekolah koranglah super senior,,baru besar kepala sikit..haha..yang ni jahat.
apa beza form six dengan diploma ni?ini pada pendapat aku lah,form ni bile dah keluar nanti die jadi open minded.sebabnye dorang belaja pengajian am.dari situ kita boleh tahu tentang dunia..pasal pbb,asean,ioc,dan yang seangkatan dengannye lah.kalau diploma takdak suma tu.asasi pun same jgk.
lagi istimewa form 6,die tak yah nak mohon pinjaman ptptn ke mara ke..sebab tak perlu pun semua tu.just bayar yuran sekolah je.yuran sekolah lagi murah dari yuran nak diploma/asasi.duit belanje mak yang kasi lagi.sehari seringgit pun ckop.makanan kat kantin sekolah kan murah2.tengah hari,balik rumah,makan kat rumah.kat sini dah boleh jimat duit.masa belaja pun singkat.tamat ja pengajian form 6, boleh terus sambung degree.untungkn,,,
tapi adik2 semua,kene betol2 skor la.ala dik bukan susah pun nak skor..tambah2 lagi sekarang ni sistem pembelajaran form 6 dah bertukar.tak macam yang dulu2.sekarang guna sistem penggal atau semester..macam dekat u jgk..cme cuti sem ikot kalender cuti budak sekolah la..form 6 ni kan budak sekolah.
jadi kesimpulannye,,jangan menyesal masuk form 6 ni.jangan rase down tak dapat matrik ke asasi ke diploma ke..sebab korang masih diberi peluang untuk sambung belajar di tingkatan enam..belajar waktu form 6 dengan form 5 memang lain..kalo nak rase,masok lah form ye adik2..
harap dengan ada entry ni,dapatlah membantu adik2 untuk membuat pilihan ye.,



*klik iklan
(terima kasih)
=)